Wie een eigen onderneming heeft en veel te maken heeft met inkoop en verkoop, die zal direct veel te maken hebben met het begrip BTW. BTW betalen is iets dat veel ondernemers elke keer weer overvalt wanneer het tijd is, maar eigenlijk is dat vreemd. Het is namelijk belasting over de extra waarde die zij zelf toegekend hebben aan de producten die zij ingekocht hebben, of hebben gemaakt. Maar om dat uit te leggen, moeten we even een stapje terug zetten.
BTW tarief en BTW betalen
Wanneer een ondernemer een product inkoopt en weer verkoopt tegen een hogere prijs, dan is er een bepaald verschil in de waarde opgetreden. Zoals zo vaak mag er niets gratis verdiend worden, dus heeft de regering besloten dat er BTW betaald moet worden over de gemaakte winst. Daarom staat BTW ook voor Belasting (over de) Toegevoegde Waarde. Het zou echter onmogelijk zijn om hier een werkend principe van te maken op deze manier, dus is er besloten om een andere aanpak te hanteren. Bij de aankoop wordt ook de BTW betaald aan de hand van het geldende BTW tarief. Bij de verkoop wordt de BTW opnieuw berekend als percentage van de verkoopwaarde. Aangezien deze bedragen elkaar opheffen, blijft alleen de BTW over de toegevoegde waarde staan.
BTW verleggingsregeling
Wanneer u een bedrijf gestart heeft met vooral internationale klanten, dan wordt het verhaal net even iets anders. Wanneer de eindgebruiker de BTW moet betalen in het land van vestiging, dan wordt de BTW verleggingsregeling gebruikt. U kunt dan de BTW verleggen. Dit gaat alleen op in specifieke gevallen en handel met het buitenland. Om dit te kunnen doen is het belangrijk om even een BTW check te doen. Dit houdt in dat u het BTW nummer (ook wel VAT nummer internationaal) controleert door deze in te voeren op de website. Het BTW nummer opzoeken zorgt ervoor dat u geen problemen zal krijgen met de Belastingdienst vanwege het aangeven van VAT nummers die niet bestaan. Het verleggen van de BTW moet immers volgens strikte regels gebeuren en zal dan ook gecontroleerd worden.